FAQ

 

  1. Πώς δημιουργείται το staramaki? 

Το staramaki είναι ένα 100% φυσικό προιόν που δημιουργείται από τον κορμό των φυτών του σιταριού που απομένει στα χωράφια, αφού θεριστεί η ταξιανθία που προορίζεται για τροφή. Κάθε φυτό ειναι μοναδικό. Τα στελέχη επιλέγονται με βάση τα κριτήρια διαλογής και κόβονται στο κατάλληλο μήκος με μια ειδικά σχεδιασμένη, ημιαυτόματη μηχανή κοπής. Τα κομμένα στελέχη εμβαπτίζονται σε ανοξείδωτες δεξαμενές, βράζονται και τοποθετούνται σε θάλαμο ξήρανσης θερμού αέρα όπου αποστειρώνονται. Έπειτα, κάθε staramaki ελέγχεται και συσκευάζεται.

 

  1. Εφόσον παράγεται από σιτάρι είναι ασφαλές για χρήση από άτομα με αλλεργίες και δυσανεξία στη γλουτένη? 

Το staramaki δεν περιέχει γλουτένη ή άλλα αλλεργιογόνα. Προκύπτει από το στέλεχος του φυτού, το οποίο και δεν περιέχει γλουτένη (όπως αντιθέτως συμβαίνει με την ταξιανθία). Ακόμη, το staramaki δεν περιέχει γενετικά τροποποιημένες ουσίες ενώ κατά την παραγωγή του δεν πέρνει μέρος καμία χημική διεργασία.


  1. Πώς επιβεβαιώνεται ότι το staramaki φτάνει ασφαλές στους καταναλωτές?

Το staramaki είναι πλήρως εναρμονισμένο με την εθνική και ευρωπαική νομοθεσία που αφορά στα υλικά που πρόκειται να έρθουν σε επαφη με τρόφιμα. Επιπλέον η ΚοινΣΕπ τηρεί τις απαιτήσεις που ορίζονται από το σύστημα διασφάλισης ποιότητας FSSC, ενώ σε συνεργασία με διαπιστευμένο εργαστήριο αναλύσεων ελέγχει χημικά και μικροβιολογικά το τελικό προιόν ώστε να φτάνει πάντα ασφαλές στους καταναλωτές.


  1. Μέσα σε 20 λεπτά, ένα χάρτινο καλαμάκι θα μουλιάσει. To staramaki μουλιάζει?

ΤΟ STARAMAKI ΔΕΝ ΜΟΥΛΙΑΖΕΙ. ΠΟΤΕ. Παράγεται από τον ίδιο τον κορμό του φυτού, δεν αποτελεί προιόν πολτοποιημένης βιομάζας. Ενώ ένα χάρτινο καλαμάκι χρειάζεται ενέργεια, πρώτη ύλη και ρυπογόνες διαδικασίες για να παραχθεί, το staramaki το παράγει η ίδια η γη, καθώς προκύπτει ως υποπροιόν της τοπικής καλλιέργειας σιτηρών ενώ σαν όλα τα φυτά, το σιτάρι δεσμεύει διοξείδιο του άνθρακα κατά την ανάπτυξή του.


  1. Πλεονεκτήματα έναντι των βιοπλαστικών* καλαμακιών?

Κατά την παραγωγή ενός κιλού βιοπλαστικών καλαμακιών εκλύονται 247 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα. Αντιθέτως, κάθε φυτό σίτου δεσμεύει 11 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα κατά την ανάπτυξή του. Επιπλέον το staramaki είναι ένα φυσικό προιόν που θα αποσυντεθεί πλήρως, σε φυσικές συνθήκες.

*Υπάρχει μεγάλη σύγχυση σχετικά με το τι ακριβώς είναι τα βιοπλαστικά και τι συμβαίνει αφού τα απορρίψετε. Λόγω του παραπλανητικού μάρκετινγκ, πολλοί καταναλωτές κάνουν την (συχνά λανθασμένη) υπόθεση ότι τα βιοπλαστικά είναι πάντα βιοδιασπώμενα. Αλλά ο όρος "βιοπλαστικό" αναφέρεται μόνο στο υλικο από το οποίο κάτι είναι φτιαγμένο και όχι στον τροπο που θα διασπαστεί μετά την απόρριψή του.


  1. Υπάρχουν εταιρείες που εισάγουν καλαμάκια σίτου από την Ασία. Ποιά τα πλεονεκτήματα του staramaki έναντι των εισαγώμενων?

Ένα “πράσινο” προιόν οφείλει να έχει μειωμένο ανθρακικό αποτύπωμα. Ένα αποτύπωμα που οφείλει να συνυπολογίσει και την προέλευση του προιόντος. Οι θαλάσσιες μεταφορές ευθύνονται για το 26% της θαλάσσιας ρύπανσης με πετρέλαιο. Αναθέτοντας την παραγωγή αγαθών στην Ασία, οι καταναλωτές δεν απαλλάσσονται από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της θαλάσσιας ρύπανσης. Από την καλλιέργεια στην παραγωγή και στην συσκευασία, το staramaki είναι ΤΟ ΜΟΝΟ καλαμάκι απο σιτάρι που δημιουργείται στην Ελλάδα. 


  1. Το staramaki είναι μιας χρήσης; Τι θα πρέπει να κάνω μετά τη χρήση?

To staramaki έρχεται να αντικαταστήσει με τον καλύτερο τρόπο τα πλαστικά καλαμάκια μιας χρήσης. Σαν φυτο, είναι πλουσιο σε άζωτο και αλλα θρεπτικα συστατικα ενώ σαν φυσικό υλικό, θα αποσυντεθεί πληρως, σε φυσικες συνθηκες. Μετά τη χρήση μπορει να σπάσει σε μικρά κομμάτια και να θαφτεί, έτσι ώστε να επιστρέψει τα θρεπτικά του συστατικά στο χώμα (πχ. μπορεί να μπει σε μονάδα κομποστοποίησης ή στον κήπο)