FAQ

 

  1. Πώς δημιουργείται το staramaki? 

To staramaki παράγεται από μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση που εδρεύει στο ακριτικό Κιλκίς. Το staramaki είναι ένα 100% φυσικό προιόν που δημιουργείται από τον κορμό των φυτών του σιτριού που απομένει στα χωράφια, αφού θεριστεί η ταξιανθία που προορίζεται για τροφή. Κάθε φυτό ειναι μοναδικό. Τα στελέχη κόβονται με το χέρι, χρησιμοποιώντας ειδικά ανοξείδωτα ψαλίδια. Στη συνέχεια τα στελέχη αποστειρώνονται με θερμικές μεθόδους.


  1. Εφόσον παράγεται από σιτάρι είναι ασφαλές για χρήση από άτομα με αλλεργίες και δυσανεξία στη γλουτένη? 

Το staramaki δεν περιέχει γλουτένη ή άλλα αλλεργιογόνα. Προκύπτει από το στέλεχος του φυτού, το οποίο και δεν περιέχει γλουτένη (όπως αντιθέτως συμβαίνει με την ταξιανθία). Ακόμη, το staramaki δεν περιέχει γενετικά τροποποιημένες ουσίες ενώ κατά την παραγωγή του δεν πέρνει μέρος καμία χημική διεργασία.


  1. Πώς επιβεβαιώνεται ότι το staramaki φτάνει ασφαλές στους καταναλωτές?

Το staramaki είναι πλήρως εναρμονισμένο με την εθνική και ευρωπαική νομοθεσία που αφορά στα υλικά που πρόκειται να έρθουν σε επαφη με τρόφιμα. Επιπλέον η ΚοινΣΕπ τηρεί τις απαιτήσεις που ορίζονται από το σύστημα διασφάλισης ποιότητας FSSC, ενώ σε συνεργασία με διαπιστευμένο εργαστήριο αναλύσεων ελέγχει χημικά και μικροβιολογικά το τελικό προιόν ώστε να φτάνει πάντα ασφαλές στους καταναλωτές.


  1. Μέσα σε 20 λεπτά, ένα χάρτινο καλαμάκι θα μουλιάσει. To staramaki μουλιάζει?

ΤΟ STARAMAKI ΔΕΝ ΜΟΥΛΙΑΖΕΙ. ΠΟΤΕ. Παράγεται από τον ίδιο τον κορμό του φυτού, δεν αποτελεί προιόν πολτοποιημένης βιομάζας. Ενώ ένα χάρτινο καλαμάκι χρειάζεται ενέργεια, πρώτη ύλη και ρυπογόνες διαδικασίες για να παραχθεί, το staramaki το παράγει η ίδια η γη, καθώς προκύπτει ως υποπροιόν της τοπικής καλλιέργειας σιτηρών ενώ σαν όλα τα φυτά, το σιτάρι δεσμεύει διοξείδιο του άνθρακα κατά την ανάπτυξή του.


  1. Πλεονεκτήματα έναντι των βιοπλαστικών* καλαμακιών?

Κατά την παραγωγή ενός κιλού βιοπλαστικών καλαμακιών εκλύονται 247 γραμμάρια διοξιδίου του άνθρακα. Αντιθέτως, κάθε φυτό σίτου δεσμεύει 11 γραμμάρια διοξιδίου του άνθρακα κατά την ανάπτυξή του. Επιπλέον το staramaki είναι ένα φυσικό προιόν που θα αποσυντεθεί πλήρως, σε φυσικές συνθήκες.

*Υπάρχει μεγάλη σύγχυση σχετικά με το τι ακριβώς είναι τα βιοπλαστικά και τι συμβαίνει αφού τα απορρίψετε. Λόγω του παραπλανητικού μάρκετινγκ, πολλοί καταναλωτές κάνουν την (συχνά λανθασμένη) υπόθεση ότι τα βιοπλαστικά είναι πάντα βιοδιασπώμενα. Αλλά ο όρος "βιοπλαστικό" αναφέρεται μόνο στο υλικο από το οποίο κάτι είναι φτιαγμένο και όχι στον τροπο που θα διασπαστεί μετά την απόρριψή του.


  1. Υπάρχουν εταιρείες που εισάγουν καλαμάκια σίτου από την Ασία. Ποιά τα πλεονεκτήματα του staramaki έναντι των εισαγώμενων?

Ένα “πράσινο” προιόν οφείλει να έχει μειωμένο ανθρακικό αποτύπωμα. Ένα αποτύπωμα που οφείλει να συνυπολογίσει και την προέλευση του προιόντος. Οι θαλάσσιες μεταφορές ευθύνονται για το 26% της θαλάσσιας ρύπανσης με πετρέλαιο. Αναθέτοντας την παραγωγή αγαθών στην Ασία, οι καταναλωτές δεν απαλλάσσονται από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της θαλάσσιας ρύπανσης. Από την καλλιέργεια στην παραγωγή και στην συσκευασία, το staramaki είναι ΤΟ ΜΟΝΟ καλαμάκι απο σιτάρι που δημιουργείται στην Ελλάδα. 


  1. Τι θα πρέπει να κάνω με το staramaki μετά τη χρήση?

To staramaki σαν φυτό είναι πλούσιο σε άζωτο και άλλα θρεπτικά συστατικά. Είναι ένα φυσικό υλικό που θα αποσυντεθεί πλήρως, σε φυσικές συνθήκες. Μετά τη χρήση μπορεί να θαφτεί έτσι ώστε να επιστρέψει τα θρεπτικά του συστατικά στο χώμα (πχ. μπορεί να γίνει τροφή για τα λουλούδια αν θαφτεί μέσα σε μια γλάστρα)